Schaamte

Iedereen kent wel het gevoel van schaamte. Nou moet ik zeggen dat ik me niet heel vaak of snel schaam over het algemeen. Mits met kleding aan !  Maar dat is weer een heel ander verhaal met details die ik u zal besparen.

Er is een tijd geweest dat ik mij wel schaamde. Toen woonde ik in een caravan bij een boer op het erf omdat ik simpelweg nergens anders terecht kon. Ik had 5 honden en geen rooie cent. Ik kan je zeggen  dat het dan erg lastig is om woonruimte te vinden. De caravan was niet aangesloten op de  riolering en er was geen stromend water. Het ding van 11 bij 3,5 meter stond onder een soort loods bij de boer op het erf. Zo illegaal als de pest maar ik had tenminste wel mijn eigen plekje. Gelukkig was het vlak bij mijn ouders en daar ging ik dan o.a. douchen. Mijn pa had elektriciteit geregeld in de caravan  dus ik kon eten klaar maken in mijn elektrische wok en ik kon thee zetten. Van de honger en dorst zou ik niet omkomen. Een kachel op olie hield de caravan lekker warm. Ik maakte er zo goed en zo kwaad ik kon een gezellig eigen plekje van. Dat lukte me nog aardig ook, al zeg ik het zelf.

Toentertijd was ik vrijgezel en ik was wat aan het daten. Om dan tegen iemand te zeggen waar je een date mee hebt dat je in een caravan woont zonder riolering en stromend water is niet echt punten scoren. Daar schaamde ik mij toen wel voor. Ergens in de 30 en dan in een caravan zonder geld. Hoe ver kon een mens zinken.

Aan de andere kant genoot ik ervan om in de caravan te wonen als ik niet nadacht over het feit dat ik niets had. Wakker worden met uitzicht over een weiland waar koeien liepen of paarden. Midden in de natuur met de geur waar ik als dorpse trien zo van hou. Geen buren waar ik rekening mee hoefde te houden. Geen auto’s die op mijn plek geparkeerd stonden. Nu moet ik er om lachen dat ik daar in die caravan heb gewoond en voel die schaamte die ik toen had nu absoluut niet meer.

Lachen om het feit dat ik de eerste nacht in mijn caravan wakker schrok. De boer zijn tractor stond namelijk in de loods naast mijn caravan geparkeerd. Als je op het platteland woont dan weet je dat boeren over het algemeen erg vroeg beginnen. Deze boer begon dus om 4 uur in de ochtend en had om die tijd zijn tractor nodig. Toen hij de motor startte naast het raam waar ik mijn bed had staan kwam ik dan ook een meter omhoog uit bed. Kolere wat schrok ik. Toen ik doorhad wat er gaande was ben ik lachend weer in slaap gevallen. De boer heeft daarna de tractor een andere plek gegeven zodat ik niet iedere ochtend om 04.00 uur wakker werd.  Ik vond al snel iemand die mij leuk vond om wie ik was en niet om wat ik niet had en heb nog een aantal hele leuke gezellige maanden in die caravan gehad.

Zoals ik al zei heb ik niet vaak last van schaamte. Toch had ik er de afgelopen week last van. Ik ben een paar dagen aan het bedenken geweest of ik wel of geen oproep op fb zou zetten.  Een oproep met de vraag om truien en jassen voor mezelf. Ik heb er namelijk geen geld voor om zelf te kopen maar ik heb wel warme kleding nodig want zoveel kleding heb ik niet. Ik geef zelf veel weg van de spullen of het geld wat ik heb. Het weggeven van spullen aan mensen geeft mij altijd veel voldoening.

Ik heb zo eens een zwerver opgepikt van straat en naar een slaapplaats gebracht met zijn fiets en zijn hondje. In mijn portemonnee zat nog €5,00  en die heb ik hem gegeven. Toen ik het verhaal thuis vertelde zei mijn vader “ik ben blij dat je nog maar €5,00 in je portemonnee had en niet meer want anders had je dat ook weggegeven”.  Mijn vader kent mij goed !

Dat ik geen geld heb om truien en een nieuwe winterjas te kopen komt niet omdat ik niet met geld om kan gaan of omdat ik geld uitgeef aan dingen die niet van belang zijn. Dat komt door het feit dat ik honden en katten heb. Het geld wat ik verdien wordt vooral besteed aan mijn dieren. Het is mijn keus om zoveel dieren te hebben en om dan te gaan vragen om kleding vond ik wat ver gaan eigenlijk. Ik maakte het er tenslotte zelf naar door zoveel dieren te hebben. Dan moet ik maar minder dieren nemen dan kan ikzelf mijn kleding kopen dacht ik steeds.

Een paar dagen ben ik met mezelf in dialoog geweest of ik wel of geen oproep neer zou zetten. Ik heb het uiteindelijk toch gedaan en wat ben ik daar blij mee. Wat een super leuke lieve reacties heb ik gehad. Ik werd dapper genoemd. Men haalde aan dat het mij sierden omdat ik zo goed voor mijn dieren zorg. Ondertussen ben ik 3 hele gave leuke jassen rijker en heb verschillende, voor mij nieuwe, tweedehands truien in mijn kast hangen. De schaamte die ik voelde is absoluut niet nodig geweest. Het is heerlijk om te voelen dat men het beste met je voor heeft. Het is heerlijk om te voelen dat er nog mensen zijn die willen delen. Het is net zo fijn om te krijgen van mensen die het beste met je voor hebben als om te geven. Doordat ik mijn schaamte opzij heb gezet  is het voor mij een extra fijne Sinterkerst dit jaar !!

Ik wens u allen bij deze alvast een hele fijne kerst en een schaamteloos nieuw jaar toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *