Vroegcastratie kittens

Door mijn werk in Bosnië met de zwerfdieren kwam ik terecht op de Internationale zwerfdierenconferentie ICAWC die ieder jaar wordt georganiseerd door Dogs Trust uit Engeland. Alles wat te maken heeft met zwerfdieren wordt daar onder de aandacht gebracht.  Door ICAWC kwam ik ook in aanraking met vroegcastratie bij kittens door lezingen die daar over werden gegeven  door Jeffrey Young. Een dierenarts uit Amerika die wereldwijd grote castratieactie acties organiseert  en die zelf een grote dierenkliniek heeft in Denver en castratie klinieken heeft in Mexico en Slovenië waar hij ook dierenartsen traint.

Zwerfkatten probleem

Ik neem aan dat we allemaal weten dat  er een zwerfkatten probleem is ?
Ik neem aan dat we het er allemaal over eens zijn dat de enige oplossing castratie is ?

Als je bij stray- afp op hun website kijkt  dan kun je lezen dat er ruim 3,5 miljoen katten in ons land zijn.  Dat er ongeveer 100.000 in de opvang terecht komen ieder jaar. 100.000 !! Dat is dan alleen nog wat bij de opvang terecht komt !! Hoeveel katten komen er niet bij de opvang terecht, maar worden verhandeld of weggegeven via internet ?

Jaren geleden heb ik  het tot mijn missie gemaakt om iedereen die ik tegen kom, waar dan ook, wie dan ook, te vertellen over vroegcastratie bij kittens.  Ik persoonlijk vind dat de asielen en stichtingen die zich bezig houden met zwerfkatten het goede voorbeeld moeten geven aan de rest van Nederland. Er ligt hier in mijn ogen ook een enorme grote taak voor de Dierenbescherming in ons land en de dierenartsen !!

Kaartjesprincipe

Toen ik beheerder werd op het asiel in Bruchem werden de kittens geplaatst zonder dat ze gecastreerd waren. Volwassen katten zijn altijd gecastreerd als ze geplaatst worden. Men kreeg een kaartje mee waar op stond dat men op 8 maanden naar onze dierenarts kon gaan met de kitten voor castratie. Die 8 maanden  was natuurlijk veel te laat en ik heb dat gelijk aangepast naar in eerste instantie 6 maanden. Ik moest het rustig aanpakken 😉

Het kaartjesprincipe wordt nog steeds gebruikt in veel asielen. Dit kaartjes principe geeft  ten eerste veel extra werk.

 • Je bent aan het nabellen of mensen wel met hun kitten naar de da gaan als er nog steeds geen kaartje binnen is gekomen.
 • De kaartjes die ingeleverd zijn bij de da moet je in de administratie verwerken.

 

Ten tweede zijn er  altijd adoptanten die te laat zijn of die helemaal niet met de kitten naar de da gaan ondanks dat je meerdere keren gebeld hebt. Daarnaast laten veel adoptanten hun kat buiten voordat  ze gecastreerd zijn.

 • De kat loopt weg en loopt ongecastreerd rond
 • De kat wordt gedekt of dekt en er komen alsnog kittens.

Dat is natuurlijk allemaal niet de bedoeling.

Ten derde is naast al het extra werk voor het asiel betreft het  verwerken van de kaartjes en het nabellen ook voor de kat nog eens een nare ervaring over het algemeen:

 • Stress om in het mandje te moeten
 • Stress bij de da
 • Twaalf uur van te voren nuchter
 • Bij thuiskomt kan het zijn dat de andere katten in huis de kat niet meer herkennen door alle geuren die opgedaan zijn bij de da en de kat niet meer geaccepteerd wordt.
 • Het herstel van een poes kan een paar dagen duren.

Introduceren vroegcastratie

Het viel niet mee om de vroegcastratie er door te krijgen op ons asiel. Het heeft dan ook even geduurd voordat wij er mee begonnen. Ik moest eerst het bestuur ervan zien te overtuigen dat het echt wel kon.  Toen ik de toestemming van het bestuur had  moest ik de gastgezinnen die al onze kleintjes opvangen zien te overtuigen. Dat was een hele klus kan ik zeggen. Ook onze dierenarts had er moeite mee om de vroegcastratie te gaan doen bij onze kittens.  Die heb ik bijna moeten dwingen.

 

De zogenaamde nadelen van vroegcastratie

Zoals de meeste mensen weten doen er veel negatieve verhalen de ronde over vroegcastratie bij kittens.

 • Er zou een n risico zijn met de narcose
 • Er zouden zich urineweg problemen voordoen
 • en groeiproblemen
 • daarnaast roept iedereen: “het is zielig !”

Toen ik iedereen  op het asiel had overtuigd dat het echt geen kwaad kon zijn we begonnen met een “proefnestje” kittens.  Ik kan je zeggen dat ik het in mijn broek deed want als er wel iets fout zou gaan bij het eerste nestje kon ik het vergeten dat de vroegcastratie voor kittens standaard procedure werd in ons asiel.  Ook het gastgezin die het “proefnestje”  kittens in de opvang had en de kleintjes  naar de dierenarts bracht had het zwaar en was erg bang dat er iets niet goed zou gaan.

Het werd een succes !

Alle kittens kwamen er goed doorheen en het gastgezin was compleet verrast dat de kleintjes die ’s ochtends gecastreerd waren ’s avonds alweer dol spelend en rennend door het huis liepen. Ze hadden nergens last van en het leek of er niets was gebeurd.  Al snel volgende de volgende nestjes en alle gastgezinnen zijn er ondertussen van overtuigd dat dit de juiste manier is.

 

Vroegcastratie wordt o.a. in  Amerika al  velen tientallen jaren toegepast en er zijn vele wetenschappelijke onderzoeken gedaan die aangeven dat er geen extra  risico’s aan verbonden zijn.

Ik begreep en begrijp daarom niet waarom het in ons land zo’n taboe blijft.  Veel dierenartsen in ons land castreren nog steeds pas vanaf 6 maanden. Als ik aan zo’n dierenartsen vraag waarom ze het niet eerder doen dan 6 maanden  is het antwoord alleen maar “dat doen wij niet”. Men heeft er geen ervaring mee en gaat er daarom van uit het niet kan. Er wordt niet verder gekeken of rondgevraagd en men houdt aan oude standpunten vast.  Ik neem aan dat iemand dierenarts wil worden om dieren te helpen ? Niet om een probleem mee in stand te houden !!

Wat ik ook vaak hoor van mensen is dat men het ZIELIG vindt ! Ook daar begrijp ik niets van.

 Een kitten die een prikje krijgt bij een dierenarts om even onder narcose te gaan en ’s avonds weer vrolijk en zonder problemen rond loopt lijkt mij juist niet zielig !! Het is maar wat je wilt zien en of je het zwerfkattenprobleem  echt tegen wilt gaan is mijn mening.

Wanneer uitstel vroegcastratie

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen en is uitstel nodig.

De castratie wordt uitgesteld:

 • als de kitten ziek is geweest of ziek is
 • als de kitten nog geen vaccinatie heeft gehad
 • als de balletjes nog niet zijn ingedaald

Bij twijfel wordt altijd het zekere voor het onzekere genomen en krijgen de kittens eerst hun 2 vaccinaties om daarna gecastreerd te worden.

Men weet altijd de zogenaamde nadelen te noemen maar de voordelen kent men meestal niet. Wie kent er voordelen van vroegcastratie ?

De voordelen van vroegcastratie.

 • De kleintjes mogen/moeten tot 2 uur voor de operatie eten. Dit om het suikergehalte in het bloed goed op peil te hebben.
 • Ze gaan gezamenlijk in een mandje naar de dierenarts en hebben daardoor geen stress. Ze worden om beurten uit het mandje gehaald en krijgen hun
 • Als ze klaar zijn gaan ze in de couveuse en zo snel als ze wakker zijn krijgen ze eten bij de da.
 • Als alles wakker is en gegeten heeft dan mogen ze weer naar huis. ’s Avonds zijn de kittens weer helemaal fit en last but not least !!
 • GEEN NIEUWE KITTENS !!!!!

 

6 jaar en 600 gecastreerde kittens verder

Van de 600 kittens die wij de afgelopen jaren hebben laten castreren is er niet 1 overleden !!

 • De narcose voor kittens is even veilig als voor volwassen katten.
 • Er zijn geen urinewegproblemen ontstaan.
 • Er zijn geen groei gerelateerde problemen ontstaan.
 • Geen verschil qua gedrag behalve dat eigenlijk bijna al onze kittens enorm sociaal zijn !!
 • Het is niet zielig.

Plaatsing van kittens

Wij plaatsen onze kittens vanaf 13 weken.

 • Ze krijgen de eerste enting op 9 weken.
 • Een week later, als ze 1 kg zijn, worden ze gecastreerd
 • Twee weken na de castratie krijgen ze de laatste enting.
 • Een week na de laatste enting mogen ze geadopteerd worden.

De voordelen:

 • De kosten betreft medische zorg gaan omlaag (als je medische nazorg doet na plaatsing)
 • Je bespaart vele werkuren ivm nabellen en administratie geplaatste kittens castratie
 • GEEN kans op nog meer kittens
 • GEEN stress voor de kat die op latere leeftijd naar de da moet….

Een win win situatie wat mij betreft !!!

 Wat gebeurt er bij de dierenarts als de kittens daar heen zijn gebracht ?

 • De kittens komen samen als nest naar de praktijk.
 • Daar worden ze gewogen en nagekeken.
 • De narcose wordt toegediend, waarna ze in de couveuse in slaap vallen.
 • Als ze slapen liggen ze op een warmte mat
 • Ze krijgen een kapje met zuurstof op de snoet, indien nodig aangevuld met gasnarcose.
 • Bij de poesjes wordt een zo klein mogelijk oppervlak van de buik geschoren, om zo weinig mogelijk warmte te verliezen.

De operatie verloopt zowel bij poezen als katers niet anders bij volwassen dieren, maar het weefsel is fragieler en dus is meer voorzichtigheid geboden bij het hanteren van respectievelijk de eierstokken/baarmoeder en zaadstreng. De operatie van de poesjes is afgezien daarvan zelfs gemakkelijker, aangezien er veel minder vetophoping rondom de eierstokken is.

Zodra de operatie achter de rug is, worden de kittens in de couveuse gelegd, ook hier ontvangen ze nog zuurstof. Omdat jonge dieren een snel metabolisme hebben zijn ze vaak drie kwartier na het geven van de narcose al wat wakker. Zodra ze zelf kunnen staan en hun temperatuur goed is, gaan ze terug bij hun broertjes en zusjes. Als de kittens goed wakker zijn krijgen ze te eten. Binnen een aantal uur na de operatie spelen ze zelfs al weer met elkaar.

Voor wat betreft de risico’s

Narcose:

Heel belangrijk is dat ze niet nuchter zijn en dat je hun lichaamstemperatuur goed in de gaten houdt omdat die gemakkelijk daalt ! Daarop moet je zeker bedacht zijn.

Er wordt door onze dierenarts geen andere narcose gebruikt  dan bij de volwassen dieren. Wel gebruiken ze een andere pijnstiller.  Daarbij is het zo dat de kittens  nooit extra narcose  “bijgespoten”  krijgen mochten ze onverhoopt onvoldoende diep slapen om te opereren.  Ze worden dan dieper onder narcose gebracht door middel van gasnarcose.

De kittens ontvangen ongeveer 45 tot 60 minuten na het geven van de narcose een middel om het effect van de narcose op te heffen, als ze al niet zelf wakker zijn geworden.

Het herstel is verbluffend snel!

 • Het spreekt voor zich dat dieren die ziek zijn of pas ziek zijn geweest niet worden geopereerd.
 • Als bij de kater de testikels niet (allebei) zijn ingedaald, wordt de operatie uitgesteld. We houden een minimaal gewicht van 1 kg aan.

Groeiproblemen:
Er werd gedacht dat door vroegcastratie een groeiachterstand zou ontstaan. Dit blijkt niet waar, sterker nog de groeischijven blijven langer open, waardoor de lange beenderen zelfs verder doorgroeien. Verwacht hierbij niet opeens reusachtige katten, het gaat om verschillen die alleen op röntgenfoto’s, waarbij de beenderen worden opgemeten te bemerken zijn. Overigens blijven ook de groeischijven van dieren die op 6-7 maanden worden gecastreerd langer open dan bij dieren die helemaal niet gecastreerd worden.

Urinewegproblemen:
De angst bestond dat door vroegcastratie er een verhoogd risico zou ontstaan voor het ontwikkelen van urinewegobstructies, de zgn plaskaters. Dit werd gebaseerd op het feit dat de penis kleiner blijft. De diameter van de urethra (plasbuis) van deze dieren is echter even groot als bij dieren die op latere leeftijd worden gecastreerd. Het blijkt dan ook dat obstructies niet vaker voorkomen bij vroeg gecastreerde katers dan bij andere katers

Overgewicht:
Ook de kans op overgewicht neemt niet toe door vroegcastratie. Het is wel zo, dat gecastreerde dieren in het algemeen een verhoogde kans op overgewicht hebben, of dat nu vroeg of laat gebeurd.

Als we ons allemaal inzetten op deze manier kunnen we het zwerfkattenprobleem tegen gaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *